12 Ekim 2012 Cuma

250 Tank Sınırda


Suriye krizi: 250 tank sınırdaMeclis’in Suriye tezkeresini kabul etmesinin ardından hükümetin Genelkurmay’a gönderdiği ‘yüksek hazırlık’ talimatı kapsamında bölgeye Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep’ten yaklaşık 60 tank takviye gönderilerek, sınır boyunca en az 250 tank konuşlandırıldı. TSK, topçu birliklerini de takviye etti.










SURİYE tezkeresininTBMM'de kabul edilmesinin ardından hükümetin, Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdiği, “yüksek hazırlık talimatları”nın ayrıntıları belli olmaya başladı. Hükümetin belirlediği çizgiler çerçevesinde Genelkurmay, Suriye sınırındaki askeri tedbirlerini arttırdı. Bu çerçevede sınıra 60 tankın yanı sıra topçu birlikleri de takviye edildi, bu araçlara destek amaçlı yeni siperler kazıldı. Hükümetin askerden almasını istediği önlemler şu an için Suriye’nin işgaline ilişkin bir adım atılmasını içermiyor. Askeri önlemler, Türkiye-Suriye sınırının tam güvenliğinin sağlanmasını, terörist sızmaların önlenmesini ve Suriye tarafından gelecek bir taciz durumunda buna anında karşılık verilmesini kapsıyor.


Suriye, Irak farklı
Yetkililer, tezkerenin Meclis’te kabul edilmesinin işin siyasi boyutunu oluşturduğunu anımsatarak, her tezkere sonrası hükümetin Genelkurmay’a askeri önlem çerçevesi verdiğine de dikkat çekiyorlar. Yetkililer, “Suriye tezkeresinin çerçevesi ile Kuzey Irak tezkeresinin farklı boyutlar içerdiğini” de belirtiyorlar.
2 tabur takviye
Genelkurmay, hükümetin çizdiği çerçevede sınırda yapılacakları yeniden belirledi ve takviye çalışmalarına hız verdi. Arazinin düz olması nedeniyle Türkiye’nin sınır egemenliğini korumada ağırlık Kara Kuvvetleri’nde bulunuyor. Bu kapsamda sınır boyuna Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep’ten 2 tank taburu (yaklaşık 60 tank) takviye gönderildi. Sınır boyunca en az 250 tankın konuşlu olduğu öğrenildi. TSK, topçu birliklerini de takviye etti. Topçu birlikleri arasında 40 kilometre menzilli Fırtına obüsleri de bulunuyor.
15 tane F-16  Diyarbakır’a
Diyarbakır ve Malatya-Erhaç ana hava üsleri ise her an hazır durumdalar. Diyarbakır’daki pist tamir çalışmaları tamamlandı. Dün Çanakkale, Konya ve Amasya’dan gönderilen 15 F-16 savaş uçağı, Diyarbakır’a gelerek sorunsuz bir şekilde 8’inci Ana Jet Üssü’ne indi. Askeri kaynaklar, Diyarbakır’da bulunan Pars ve Atmaca filolarına katılan 15 savaş uçağının, özellikle Suriye konusundaki gelişmeler üzerine gönderildiğini söyledi. Geçtiğimiz gün Diyarbakır’a gönderilen uçaklarla birlikte 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’na takviye olarak gönderilen savaş uçağı sayısı 55’e yükseldi. Bir yetkili, Hürriyet’e şu bilgileri verdi:
Halı bombalaması
“Suriye sınırı, arazi yapısı nedeniyle zırhlı ve mekanize birliklerinin en kolay harekât yapacağı yerdir. Jetler halı bombalaması ile havadan ön temizliği yapar, daha sonra zırhlı ve mekanize birlikler de kendilerine verilen talimata uygun şekilde Suriye içine girerek sınır güvenliğini Suriye tarafında sağlar. Buna ihtiyaç duyulup duyulmayacağı, Suriye’nin tutumuna bağlıdır.”
Suriye  sınırına mevzi  kazılıyor
SURİYE’de 19 aydır devam eden iç karışıklık nedeniyle tedirginliğin sürdüğü Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki sınır kapısı yakınlarına mevziler kazıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının sınırdaki incelemelerinin ardından bölgedeki güvenlik önlemleri artırılıyor. Akçakale’ye isabet eden ve 5 vatandaşın hayatını kaybettiği top mermisinin ardından, sınırdaki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Akçakale Sınır Kapısı yakınında kazılan tek mevzide bekletilen ve üzerinde uçaksavar bulunan zırhlı personel taşıyıcının olduğu bölgeye bu kez yeni mevzi ve siperler kazılmaya başlandı. Kazıları tamamlanan mevzi ve siperlere asker ve zırhlı araçların yerleştirileceği belirtildi. - Hasan KIRMIZITAŞ Hadi KURT- Ömer ŞULUL / DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder