13 Ekim 2012 Cumartesi

Lavrov: Türkiye'den Cevap Bekliyoruz


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin indirdiği Suriye Havayolları'na aituçakta kargo içeriği ve belgeler açısından uluslararası hukuku ihlal eden herhangi bir durum olmadığını söyledi.

Sergey Lavrov, Türkiye’den büyükelçilik görevlilerinin Rus vatandaşlarına ulaşmasına neden engel olunduğu ile ilgili açıklama beklediklerini yineledi.

Suriye uçağı ile ilgili bir kısım spekülasyonlar olduğunu, kendilerinin gizli herhangi bir durumlarının olmadığını ifade eden Lavrov, “Bizuçakta herhangi bir mühimmat olmadığını teyit ediyoruz. Uçakta bir kısım radar istasyonu ile ilgili elektro-teknik malzemeler vardı. Bu elementler çift amaçlı kullanılabiliyor. Herhangi bir uluslar arası konvansiyon bunu yasaklamıyor” dedi.

“Taşınan malzemeler kurallara tamamıylauygun” açıklamasında bulunan Rusya Dışişleri Bakanı, “Bu tür kargoların sivil uçaklarla taşınması alışılmış bir uygulama. Suriye uçağı Türk hava sahasına girmeden önce rotasını değiştirmesi ya da Ankara’ya inmesi konusunda Türk makamları uyarmış. Pilot da uçakta yasal olmayan bir şey olmadığını bildiği için inmeyi tercih etmiş” dedi.

“Edindiğimiz bilgilere göre alıcı tarafın kargonun kendi malı olduğunu için  kendisine ulaştırılmasını talep edecek” değerlendirmesinde bulunan Rus Bakan, “Biz de Türkiye’den resmi bir açıklama bekliyoruz. Neden uçakta bulunan Rusya vatandaşı yolcular neden Rusya Ankara Büyükelçiliği çalışanları ile görüştürülmedi?” sorusunu yöneltti.

Rusya emri verdi: Köstebeği bulun

Rusya, F-16’ların indirdiği Suriye uçağında hava savunma sistemlerinde kullanılan radar malzemesi olduğunu kabul etti. Kremlin, Rus istihbaratına ‘Türkiye’ye bilgi sızdıran köstebeği bulun’ talimatı verdi.

Uçakla ilgili istihbarat Rusya’da tartışma yarattı. Rus Kommersant gazetesi istihbaratın Rusya’nın içinden gelmiş olabileceğine dikkat çekti. Rusya resmi iç istihbaratı FSB’nin uçağının taşıdığı kargoyla ilgili bilgiyi sızdıranların peşine düşeceği belirtildi. Gazetenin edindiği bilgiye göre FSByakın zamanda Suriye uçağındaki kargoyla ilgili bilgi sızdıranları bulmak için ilgili Rus kurumlarında inceleme yapacak. Kommersant’a konuşan devlet kurumlarındaki bir yetkili, “Türkiye Hava Kuvvetleri uçağı durdurmak için iki F-16 jetini görevlendirdi, çünkü büyük olasılık payıyla taşınan kargodan haberdar idi. Onlar emin olmasaydı, riske girmezlerdi” ifadelerini kullandı.

‘Çift taraflı teyitli kaynak’


Uçakla ilgili istihbaratın kaynağı da ayrı bir soru. Bir çok kişi bu istihbaratın CIA’den geldiğini iddia etti. Ancak VATAN’a konuşan yetkililer bu konuda çok net olarak “Evet kaynak CIA” ifadesini kullanmadı. Bunun yerine “Çift taraflı, teyitli kaynak” tabiri kullanılıyor. Bunun anlamı ise şu: İşbirliği olarak ABD desteği kabul ediliyor. Ancak istihbaratın ABD’den geldikten sonra Türkistihbarat birimleri tarafından da teyit yapıldığına dikkat çekiliyor. Bunun anlamı, uçak indirilmeye karar verildiğinde masada sadece ABD istihbaratı yoktu. Türk makamları tarafından da teyit edilmiş bir bilgi vardı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder